Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

10 μέρη στον κόσμο που θυμίζουν παραμύθι. (Εκπληκτικές εικόνες)



Είναι όνειρο ή υπάρχει πραγματικά; Αυτά τα 10 μέρη στον κόσμο θα σας αναγκάσουν να αναρωτηθείτε αν πετάτε σε έναν όμορφο ονειρικό κόσμο ή είστε ξυπνητός και πατάτε στο έδαφος. Φύση απόκοσμη, εξωπραγματικά τοπία και παραμυθένια αρχιτεκτονική.. αυτό το άρθρο θα σας μεταφέρει μακριά από την πληκτική πραγματικότητα..


1. Κολμάρ, Γαλλία




To Κολμάρ είναι μια πολύ όμορφη, γραφική πόλη της Γαλλικής Αλσατίας κοντά στα γερμανικά σύνορα. Βρίσκεται στο Δρόμο του Κρασιού, αποτελώντας την «πρωτεύουσα» των αλσατικών κρασιών και με 67.000 κατοίκους είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Αλσατίας. Είναι η πατρίδα του ζωγράφου και χαράκτη Μάρτιν Σόνγκαουερ αλλά και του γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί ο οποίος σχεδίασε το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ο ποταμός Ρήνος περνά 15 χλμ ανατολικά της, αλλά η πόλη συνδέεται με αυτόν μέσω του ποταμού Λάουχ, ο οποίος διασχίζει την πόλη. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια που κάνουν την πόλη να μοιάζει ακόμη πιο παραμυθένια.


2. Νήσοι Φερόες




Τα Νησιά Φερόες, που σημαίνει Νησιά των Προβάτων, είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών, (17 κατοικήσιμα), που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία. Ο πληθυσμός τους φτάνει περίπου τους 50.000 κατοίκους, ενώ έχουν να επιδείξουν ορισμένα εκπληκτικά τοπία που θα μπορούσαν να αποτελούν σκηνικά του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» . Το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι το σπίτι παραμυθένιων σπιτιών, ηφαιστειακών κορυφών και παράξενων ακτογραμμών. Μυστηριώδες τοπία που μοιάζουν να είναι πιο κοντά στον κόσμο της φαντασίας από ό, τι στην πραγματικότητα.


3. Κάστρο Neuschwanstein




Χτίστηκε το 1869 για τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας, αποτελώντας μια φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου. Στην ψηλότερη κορυφή πάνω από το φαράγγι του ποταμού Pöllat χτίστηκαν πύργοι και πυργίσκοι, ενώ τρεις διαφορετικοί αρχιτέκτονες έδωσαν τα «φώτα» τους στο βασιλιά. Αποτέλεσε το «ιδιωτικό καταφύγιο» του Λουδοβίκου για 172 ημέρες ενώ μετά τον θάνατό του ενέπνευσε συγγραφείς, καλλιτέχνες, ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς. Μεταξύ αυτών και ο Disney, που το επέλεξε για να «στεγάσει» την αγαπημένη του πρωταγωνίστρια Σταχτοπούτα, στο ομώνυμο παραμύθι. Άλλωστε έτσι και αλλιώς το μυστηριώδες και απίστευτα όμορφο κάστρο Neuschwanstein μοιάζει με σκηνικό παραμυθιού!


4. Καππαδοκία, Τουρκία




Εξωπραγματικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, εκκλησίες κι ασκηταριά λαξευμένα στον μαλακό ψαμμόλιθο κι ένας λαός φτωχός αλλά γελαστός και φιλόξενος. Με λίγα λόγια η Καπαδοκία. Ένα τοπίο που θυμίζει άλλον πλανήτη. Ένα απέραντο οροπέδιο γεμάτο φαράγγια και αβυσσαλέα χάσματα, σπαρμένο με κούφιους παράξενους βράχους. Είναι αμέτρητοι, σε περίεργα σχήματα και στέκουν εκεί για αιώνες ακλόνητοι. «Το Σελινιακό τοπίο της Τουρκίας» όπως την αποκαλούν είναι ο παράδεισος του γεωλόγου.


5. Χόι Αν, Βιετνάμ




Μια πόλη του Βιετνάμ με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Παραποτάμιο ιστορικό λιμάνι, έγινε από πολύ νωρίς πολυπολιτισμικό κέντρο εμπορίου. Ο χρόνος όχι μόνο δεν έχει αγγίξει αυτό τον τόπο, αλλά είναι σαν να τον προστατεύει κιόλας από τη φθορά. Η Χόι Αν με τα 865 σπίτια-μουσεία θυμίζει στους επισκέπτες την εμπορική άνθηση του πάλαι ποτέ ένδοξου λιμανιού και νυν ανερχόμενου τουριστικού θερέτρου, που βγαίνει από την αφάνεια που γνώρισε ο τόπος με την αναγνώρισή της από την Ουνέσκο ως Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.



6. Γροιλανδία




Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είναι το σπίτι περίπου 58.000 κατοίκων. Το περιβάλλον, αν και είναι ιδιαίτερα ψυχρό σε θερμοκρασίες (10-15 βαθμούς το καλοκαίρι και -20 τον χειμώνα), προσφέρει πολύ όμορφα τοπία. Με σχεδόν καθόλου δέντρα, χωρίς δρόμους και ελάχιστους ανθρώπους το νησί φαίνεται να κατοικείται από μυθολογικά πλάσματα, νάνους, ξωτικά και σίγουρα όχι ανθρώπους. Τι προσφέρει μια παραμυθένια νότα στο κατάλευκο τοπίο; Το μαγικό aurora borealis και τα πολύχρωμα βαμμένα σπίτια.


7. Βενετία, Ιταλία




Η Βενετία είναι δύσκολο να την ανταγωνιστεί κάποια περιοχή. Η αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική της, τα μοναδικά κανάλια, η αφθονία των εκπληκτικών αξιοθέατων και η εξαιρετική ατμόσφαιρα την καθιστούν μοναδική. Μια πόλη από άλλη διάσταση ή όπως έγραψε και η New York Times «αναμφισβήτητα η πιο όμορφη πόλη που χτίστηκε από τον άνθρωπο».

Απλωμένη σε 117 μικρά νησιά, η Βενετία μπορεί να υπερηφανεύεται για τις 455 γέφυρες, τα εκατοντάδες κανάλια, όπου ρομαντικές γόνδολες διασχίζουν την πόλη. Μια πόλη που είναι το σπίτι του φημισμένου Καρναβαλιού της Βενετίας,του Μπιενάλε της Βενετίας και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.


8. Κατμαντού, Νεπάλ




Oι επισκέπτες του Κατμαντού νιώθουν σαν να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, ότι βρίσκονται ταυτόχρονα στο Μεσαίωνα και στον 21ο αιώνα. Όμορφη, πνευματική και πολύ ζωντανή η πρωτεύουσα του Νεπάλ είναι πραγματικά ένα μαγικό μέρος. Περιτριγυρισμένη από μεγάλα βουνά, χαρακτηρίζεται από μια μαγευτική ατμόσφαιρα, εξωτικούς ήχους, μυρωδιές και ναούς παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ονομάζεται και «η Γη των Θεών», ένα όνομα που μοιάζει να της ταιριάζει απόλυτα.

9. Δάσος από μπαμπού, Ιαπωνία




Αν και βρίσκεται στο Kyoto και δεν σχετίζεται με τον κινηματογράφο θα μπορούσε να αποτελεί σκηνικό του «Τίγρης και Δράκος» ή του «Ιπτάμενα Στιλέτα» . Είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα των εκατοντάδων καταπληκτικών δασών που καλύπτουν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τοδάσος Sagano είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία σε ολόκληρη την Ιαπωνία, όχι μόνο λόγω της φυσικής ομορφιάς αλλά και λόγω του ήχου που βγάζει ο άνεμος καθώς διαπερνά τα λεπτά μπαμπού. Ο ήχος του ανέμου σε αυτό το δάσος έχει ψηφιστεί ως ένας από τους εκατό ήχους που πρέπει να διατηρηθούν στην Ιαπωνία.

10. Sintra, Πορτογαλία




Δεν υπάρχει αμφιβολία γιατί ο Λόρδος Μπάιρον εμπνεύστηκε από την ομορφιά της πόλης για να γράψει το «Προσκύνημα του Τσάϊλντ Χάρλοντ» . Όποιος επισκέπτεται αυτό το μαγικό σημείο του πλανήτη, που βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τη Λισαβόνα, θα μπορούσε να γράψει και ένα ποίημα προς τιμήν της ομορφιάς της πόλης. Η πόλη Σίντρα, η οποία είναι ανακηρυγμένο μνημείο από την UNESCO, κρύβει μυστήρια και ομορφιές που μόνο σε παραμυθένιους κόσμους έχετε συναντήσει.