Σελίδες

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Το Άγιο δισκοπότηρο.

Το Άγιο δισκοπότηρο, ένα αντικείμενο πόθου, ένα αντικείμενο που έχει χαράξει την φαντασία πόλων ανθρώπων, ένα αντικείμενο συνδεμένο με την χριστιανική θρησκεία αλλά και με πολλούς μύθους και θρύλους που το περιβάλουν. Το Άγιο δισκοπότηρο , ή ιερό Γκράαλ ήταν ένα σκεύος που χρησιμοποιήθηκε κατά τον μύθο από τον Χριστό στο τελευταίο δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας . Εκεί συγκεντρώθηκε κατά τον ίδιο μύθο το αίμα και ο ιδρώτας του Ιησού, την ώρα που τον κατέβαζε ο Ιωσήφ από τον Σταυρό. 




Στη συνέχεια μια εκδοχή λέει ότι ο Ιωσήφ φυλακίστηκε προφανώς σε έναν τύμβο, όμοιο με εκείνον που χρησιμοποίησε για το σώμα του Ιησού. Αφημένος εκεί για να λιμοκτονήσει, επί αρκετά χρόνια τρεφόταν από την μαγική δύναμη του γκράαλ που του παρείχε τροφή και νερό κάθε πρωί με θαυματουργό τρόπο, μια άλλη εκδοχή λέει ότι Ιωσήφ ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία με την οικογένειά του και διάφορους συντρόφους του. Εγκαταστάθηκε στο Ύνυς Βίτριν αλλά το δισκοπότηρο πήγε στο Κορμπένικ και στεγάστηκε σε ένα θαυματουργό κάστρο, που φυλασσόταν πάντα από τους Βασιλείς του Δισκοπότηρου, απόγονους της κόρης του Ιωσήφ Άννας ή Ενυγκέους και του συζύγου της Μπρονς, στη συνέχεια το Άγιο δισκοπότηρο το συναντάμε ακόμη και σε μύθους του βασιλιά Αρθούρου. 


Πέρα από την θρησκευτική ιστορία το Άγιο δισκοπότηρο έχει θεωρηθεί ως ένα πολύτιμο και θαυματουργό αντικείμενο με πολλές δυνάμεις, θρύλοι λένε ότι όποιος το κατέχει μπορεί να πλουτίσει ακόμη να βρει την αθανασία η και να ανακαλύψει ένα μεγάλο μυστικό που αφορά τον χριστό ( όπως ότι ο Ιησούς παντρεύτηκε και έκανε απογόνους ), όσο παράλογες και αν φαίνονται αυτές οι αναφορές πολλά άτομα είχαν εντυπωσιαστεί και εντυπωσιάζονται από την ιστορία του ιερού Γκρααλ, ένας από αυτούς ήταν και ο ίδιος ο Χίτλερ, οπού μάλιστα είχε πιστή τόσο για την ύπαρξη του και οργάνωσε κάποιες έρευνες για να το βρει, η έρευνες όμως δεν έφεραν σε πέρας την αποστολή τους. Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι μόνοι που κατάφεραν να βρουν το Άγιο δισκοπότηρο ήταν το τάγμα του ναού(Ναΐτες ιππότες), ο θρύλος λέει ότι οι Ναΐτες ιππότες καθώς έσκαβαν κάτω από τον ναό των Ιεροσολύμων κατάφεραν και βρήκαν ένα αντικείμενο, αυτό το αντικείμενο πιθανολογείτε ότι ήταν το Άγιο δισκοπότηρο, εξαιτίας του μάλιστα ο θρύλος λέει ότι πλούτισαν, στη συνέχεια πιθανολογείτε ότι το Άγιο δισκοπότηρο μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Ρόσλιν στη Σκωτία οπού κρύφτηκε καλά ώστε να μην μπορέσει κανείς να το βρει. 


Παρά τους γοητευτικούς μύθους του μεσαίωνα το Άγιο δισκοπότηρο συνεχίζει να παραμένει ένα αντικείμενο το οποίο εμπνέει και ενθουσιάζει πολλούς ανθρώπους, πολύ υποστηρίζουν ότι είναι ένα πραγματικό αντικείμενο με απεριόριστες δυνάμεις οπού περιμένει να ανακαλυφθεί, από την άλλη μεριά η ιστορία του αγίου δισκοπότηρου η ιερού Γράαλ μπορεί να είναι ένας φανταστικός και ρομαντικός μύθος ο οποίος θα γοητεύει για πάντα τη φαντασία των ανθρώπων.

Επιμέλεια Thømas "Bathory"