Σελίδες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δέκα μέρη στον κόσμο που σίγουρα δεν θα θέλατε να ζείτε

 

Υπάρχουν κάποιες πόλεις ζηλευτές, που όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν πει ότι θα θελαν να ζουν εκεί. Στον αντίποδα υπάρχουν κάποιες πόλεις στο σύγχρονο κόσμο που αγγίζουν τα όρια της θλιβερής απομόνωσης από τον πολιτισμό και τα τεχνολογικά επιτεύγματα και σίγουρα σε αυτές δεν θα ήθελα να ζει κανείς. Οι 10 πόλεις που -κατά κοινή ομολογία- δεν θα αποτελούσε για κάποιον επιθυμία του να μετακομίσει σε αυτή είναι οι εξής:

1. Νέο Δελχί- Ινδία

Η μεγάλη μόλυνση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ινδία συνθέτουν ένα αποπνικτικό σκηνικό. Ο τεράστιςο πληθυσμός οδηγεί σε υπερβολική φτώχεια με την πλειοψηφία των κατοίκων να ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Οι γυναίκες θεωρούνται υπεδεέστερες των ανδρών ενώ ο βιασμός είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Παράλληλα, το Νέο Δελχί αποτελεί στόχο πολλών βομβιστικών επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

2. Ντάκα-Μπανγκλαντές

Την ώρα που οι αγροτικές περιοχές της χώρας αδειάζουν με ανησυχητικό ρυθμό, το ίδιο ανησυχητικά αυξάνεται ο πληθυσμός της Ντάκα κατά 500.000 κατοίκους το χρόνο. Σκουπίδια στους δρόμους, ατμοσφαιρική μόλυνση, ετοιμόρροπα κτίρια καθιστούν την πόλη... κόλαση.

3. Καράκας-Βενεζουέλα

Αποτελεί το πιο δημοφιλές σταυροδρόμι λαθρεμπορίου κολομβιανής κοκαΐνης ενώ κατακλύζεται από εγκληματικότητα. Ληστείες και απαγωγές περιλαμβάνονται στο καθημερινό δελτίο των τοπικών αρχών.

4. Χαράρε-Ζιμπάμπουε

Τρεις δεκαετίες ασταθούς διακυβέρνησης του δικτάτορα Ρόμπερτ Μουγκάμπε οδήγησε την οικονομία της Ζιμπάμπουε σε κατάρρευση. Οι ληστείες, από τους απλούς πορτοφολάδες μέχρι και τις κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. . Επιπλέον, η πρωτεύουσα Χαράρε είναι μία από τις χειρότερες παγκοσμίως, καθώς οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ και η παροχή νερού είναι ελλιπέστατη.

5. Πορτ Μόρεσμπι-Παπούα Νέα Γουινέα

Παράτ το γεγονός ότι το Πορτ Μόρεσμπι είναι μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, η νοοτροπία των κατοίκων της είναι πολύ προσκολλημένη στο παρελθόν. Συχνά συμβαίνουν εγκλήματα κατά των γυναικών και ομαδικοί βιασμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία το 70% των γυναικών στην Παπούα Νέα Γουινέα έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά βιασμό. Την ίδια ώρα συμμορίες στους δρόμους επιβάλλουν τον τρόμο μέσω ληστειών και δολοφονιών. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά η μόλυνση της τροφής και του νερού της πόλης οδηγούν πολύ συχνά σε διασπορά της χολέρας ή ακόμη και στο θάνατο.

6. Νορίλσκ-Ρωσία

Η πόλη Νορίλσκ βόρεια της Ρωσίας είναι από τις πιο μολυσμένες αλλά και τις πιο φτωχές στον κόσμο. Αρχικά υπήρξε κέντρο της εξόρυξης και τήξης μεταλλευμάτων νικελίου, ωστόσο, όταν αυτό σταμάτησε να ισχύει η πείνα χτύπησε την περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την κακουχία και τις στερήσεις, ενώ η πόλη θεωρείται πλέον από τις πιο μολυσμένες λόγω της όξινης βροχής και του καπνού που συγκεντρώνεται έξω από τις βιομηχανίες τήξης.Λέγεται ότι δεν υπάρχει καν βλάστηση σε απόσταση 50 χλ από την πόλη, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι εξαιρετικά χαμηλό.

7. Σαν Πέδρο Σούλα-Ονδούρα

Η συγκεκριμένη περιοχή κρατά τα σκήπτρα στην εγκληματικότητα παγκοσμίως για τα έτη 2012-2013 με 169 δολοφονίες ανά 100.000 ανθρώπους, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών.

8. Μογκαντίσου-Σομαλία

Πρόκειται για μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο. Η Σομαλία είναι μια χώρα όπου κυριαρχεί η πείνα, οι πολιτικές αναταραχές και ο εμφύλιος πόλεμος εδώ και δεκαετίες.

9. Ισπανική Πόλη-Τζαμάικα

Η πιο βίαιη πόλη στο νησί και γνωστή από παλιά για τα υψηλά ποσοστά δολοφονιών. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι συμμορίες, δολοφόνους, κακοποιούς που μάχονται μεταξύ τους αλλά και ενάντια στις τοπικές επιχειρήσεις. Και σε αυτή την περιοχή οι δολοφονίες είναι πολλές, το ίδιο και οι βιασμοί και οι ληστείες.

10. Νέα Ορλεάνη-ΗΠΑ

Παρόλο που τα ΜΜΕ δεν κάλυψαν με πληρότητα το γεγονός, οι θλιβερές συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη είχαν καταστροφικό αντίκτυπο για όλους όσοι το έζησαν από κοντά. Αν και η πόλη εκκενώθηκε λίγο πριν το χτύπημα, σχεδόν 1.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες άτομα αγνοούνται.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει ήδη επισκευάσει τις ζημιές του και πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στη βάση τους, υπάρχουν ακόμη νεκρές γειτονιές που κατέστρεψε με μανία το επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Οι ζημιές έφεραν φτώχεια και η φτώχεια εγκληματικότητα.

Πηγή