Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πολύ πιθανή μια καταστροφική έκρηξη "σούπερ-ηφαιστείου"



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, μια έκρηξη του σούπερ-ηφαιστείου Yellowstone στις ΗΠΑ -που θα είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός κανονικού ηφαιστείου- είναι πολύ πιο πιθανή…σήμερα.


Σύμφωνα με τον «Independent», η ανάλυση της γιγάντιας δεξαμενής μάγματος (200-600 κυβικά χιλιόμετρα), που κρύβεται κάτω από το κοιμισμένο σούπερ-ηφαίστειο στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, έδειξε ότι υπερβαίνει κατά πολύ σε μέγεθος τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Όπως πιστεύουν οι ερευνητές, οι πιέσεις που δημιουργούνται στο μάγμα είναι ικανές να «ξυπνήσουν» το ηφαίστειο -με καταστροφικές συνέπειες-, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εξωτερική παρέμβαση, όπως για παράδειγμα ένας σεισμός.

«Ανακαλύψαμε ότι η ποσότητα του μάγματος στο ηφαίστειο είναι περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από ότι νομίζαμε» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Φάρελ του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι μεγάλωσε το ηφαίστειο, απλά τώρα είχαμε την ευκαιρία να το δούμε καλύτερα».




Οι εκρήξεις των σούπερ-ηφαιστείων αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή -μετά το χτύπημα από αστεροειδή- που μπορούν να προκαλέσουν κατακλυσμιαία καταστροφή στη Γη.

Στο παρελθόν, ευθύνονται για μαζική αφάνιση ζώων και μεγάλες κλιματικές αλλαγές.

Η τελευταία έκρηξη σούπερ-ηφαιστείου πιστεύεται ότι είχε συμβεί πριν από περίπου 70.0000 χρόνια στη Σουμάτρα (Ινδονησία).

Το ηφαίστειο του Yellowstone εξερράγη τελευταία φορά πριν από περίπου 600.000 χρόνια, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS ).



Πρόκειται για ένα δυναμικό σούπερ-ηφαίστειο, ικανό να εκτοξεύσει πάνω από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος σε όλη την Μοντάν, το Αϊντάχο και το Ουαϊόμινγκ, προκαλώντας παράλληλα παγκόσμιες επιπτώσεις στο κλίμα.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα εκραγεί ξανά κάποια μέρα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ιδέα πότε» ανέφερε ο Φάρελ.